Tarta z jabłkami i budyniem!

Asia
Ciasta
02.11.2019 18:10
Tarta z jabłkami i budyniem!

Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej lub krupczatki 120 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Budyń: 750 ml mleka 150 g cukru drobnego 32 g cukru z prawdziwą wanilią 100 g mąki pszennej 1 budyń waniliowy (proszek) 4 żółtka 1 jajko Dodatkowo: 800 g jabłek 3 łyżki soku z cytryny 100 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru szczypta cynamonu opcjonalnie kilka migdałów Jak zrobić tartę z jabłkami i budyniem? Przepis na tartę z jabłkami i budyniem Aby przygotować przepis na tartę z jabłkami i budyniem, musimy przygotować najpierw kruche ciasto. Aby powstał nasz przepis na tartę z jabłkami i budyniem, potrzebujemy jeszcze mleko, cukier, cukier waniliowy, mąkę, budyń, żółtka oraz jajko. Mój przepis na tartę z jabłkami i budyniem z pewnością Wam się spodoba. Następnie nasza tarta z jabłkami i budyniem ląduje w piekarniku na ok. 15 min. Przepis na: Tartę z jabłkami i budyniem Przygotowanie: 60 min Pieczenie: 30 min Łącznie: 90 min Tym razem zdecydowałam się przygotować przepis na tartę z jabłkami i budyniem. Nasza tarta jabłkowa składać się będzie nie tylko z ciasta kruchego oraz kremy budyniowego, ale przede wszystkim z jabłek. Jest to najlepsza tarta z jabłkami i budyniem, jaką ostatnio jadłam, więc możecie bez żadnych wątpliwości przygotować ją przy najbliższej okazji. Jak zapewnie wiecie jestem fanką wypieków z jabłkami, tak samo z resztą jak mój tato 🙂 Po przestygnięciu oprószamy lekko cukrem pudrem i nasza tarta z jabłkami i budyniem jest gotowa. Tarta z jabłkami i budyniem waniliowym to pyszny wypiek, który można przygotowywać przez cały rok. Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki, gęsty krem, który nakładamy na podpieczony, gorący spód. Układamy te plasterki na warstwie budyniu w kształt różyczek (wciskając je delikatnie w budyń). W miseczce mieszamy wodę, cynamon, mąkę i cukier, a następnie polewamy nią pokrojone w plasterki jabłka i je odsączamy. Krok 3: W miseczce mieszamy wodę (najlepiej wrzątek), sok z cytryny, cynamon, mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość wkładamy do lodówki na ok. 20 min i pieczemy w foremce przez kolejne 20 min. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko z cukrami, mąką, sypkim budyniem, żółtkami i jajkiem. To ciasto możecie przygotować na wszelkiego rodzaju okazje jak imieniny, urodziny czy po prostu jako słodki wypiek do popołudniowej kawki. Z tych składników przygotujemy masę budyniową, którą wylejemy na nasz kruchy spód.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/tarta-z-jablkami-i-budyniem/