Bułeczki śniadaniowe-pszenno-żytnie

Kasia
Śniadania
17.10.2016 8:38
Bułeczki śniadaniowe-pszenno-żytnie

Dziś polecam wam bułeczki,pszenne z dodatkiem mąki żytniej,posypane czarnuszką lub sezamem-oczywiście proste do zrobienia-mniam Składniki: - 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant) - ½ łyżeczki cukru - 2 łyżki letniej wody - 400 g jasnej mąki pszennej np. typ 550 - 50 g mąki pszennej żytniej(może być również razowa) - 1 łyżeczka soli - 25 g oleju - 250 g letniej wody - 3-4 łyżki mleka do posmarowania bułek - 2-3 łyżki maku - 2-3 łyżki sezamu Przygotowanie: Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem, ale pomijając te 2 łyżki wody. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy bułki się zrumienią. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2016/10/bueczki-sniadaniowe-pszenno-zytnie.html