Bataty to słodsze i zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków warzywa, które niestety rzadziej goszczą na naszych stołach. Tymczasem bataty przewyższają zwykłe ziemniaki pod względem zdrowotnych właściwości. Poza tym istnieje naprawdę wiele sposobów na ich wykorzystanie w kuchni. Sprawdź, jakie wartości odżywcze w nich znajdziesz.
Szacuje się, że istnieje ok. 400 odmian batatów. Różnią się między sobą kolorem skórki, znajdziemy bataty żółte, czerwone, pomarańczowe, fioletowe a nawet białe. Czerwona odmiana zawiera dużo likopenu, zmniejszającego ryzyko chorób serca, fioletowa – silne przeciwutleniacze, a żółta – karotenoidów wpływających korzystanie na wzrok. Wszystkie bulwy natomiast zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i E, a także fosforu, wapnia, potasu, sodu, magnezu, siarki, żelaza, jodu, chloru, manganu, miedzi i selenu.
Pamięć
Antocyjaniny zawarte w tych warzywach mogą mieć korzystny wpływ na funkcje poznawcze. Z badań, jakie zostały przeprowadzone na szczurach wynika, że fioletowe bataty mogą poprawiać pamięć.
Cukrzyca
Węglowodany z batatów wchłaniają się wolniej, dlatego nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Białe bataty mogą przyczynić się do poprawy wrażliwości na insulinę i funkcjonowania trzustki.
Wzrok
Bataty zawierają karoteny i karotenoidy, w tym także luteinę. Substancja tak jak powszechnie wiadomo ma korzystny wpływ na wzrok. Większą jej ilość znajdziemy w odmianie żółtej.
Nowotwory
Bataty należą do warzyw najlepiej chroniących pęcherz przed nowotworem. Jak wynika z badań przeprowadzonych w Japonii mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju raka nerek. Jako produkty bogate w beta-karoten mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Fioletowa odmiana natomiast hamuje rozwój zmian nowotworowych w jelicie grubym.
Od kuchni
Bataty możemy przyrządzać na wiele sposobów. Możemy je gotować, grillować, robić z nich zupy i zapiekanki. Dzięki temu, że mają słodkawy smak świetnie nadają się do przygotowywania deserów, np. batatowego puddingu lub ciasta. Warto wiedzieć, że nie tylko bulwy, ale także liście batatów są jadalne.
Przepis na batatowe frytki:
Dobrze umyte, nieobrane bataty pokrój, tak jak w słupki i przełóż je do miski. Dodaj do nich grubo pokrojoną cebulę, ząbek posiekanego czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Bataty włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Smacznego!