Bataty to słodsze i zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków warzywa, które niestety rzadziej goszczą na naszych stołach. Tymczasem bataty przewyższają zwykłe ziemniaki pod względem zdrowotnych właściwości. Poza tym istnieje naprawdę wiele sposobów na ich wykorzystanie w kuchni. Sprawdź, jakie wartości odżywcze w nich znajdziesz.
![]()
Szacuje się, że istnieje ok. 400 odmian batatów. Różnią się między sobą kolorem skórki, znajdziemy bataty żółte, czerwone, pomarańczowe, fioletowe a nawet białe. Czerwona odmiana zawiera dużo likopenu, zmniejszającego ryzyko chorób serca, fioletowa – silne przeciwutleniacze, a żółta – karotenoidów wpływających korzystanie na wzrok. Wszystkie bulwy natomiast zawierają witaminy z grupy B, witaminę C i E, a także fosforu, wapnia, potasu, sodu, magnezu, siarki, żelaza, jodu, chloru, manganu, miedzi i selenu.
Pamięć
Antocyjaniny zawarte w tych warzywach mogą mieć korzystny wpływ na funkcje poznawcze. Z badań, jakie zostały przeprowadzone na szczurach wynika, że fioletowe bataty mogą poprawiać pamięć.
![]()
Cukrzyca
Węglowodany z batatów wchłaniają się wolniej, dlatego nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Białe bataty mogą przyczynić się do poprawy wrażliwości na insulinę i funkcjonowania trzustki.
Wzrok
Bataty zawierają karoteny i karotenoidy, w tym także luteinę. Substancja tak jak powszechnie wiadomo ma korzystny wpływ na wzrok. Większą jej ilość znajdziemy w odmianie żółtej.
![]()
Nowotwory
Bataty należą do warzyw najlepiej chroniących pęcherz przed nowotworem. Jak wynika z badań przeprowadzonych w Japonii mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju raka nerek. Jako produkty bogate w beta-karoten mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Fioletowa odmiana natomiast hamuje rozwój zmian nowotworowych w jelicie grubym.
Od kuchni
Bataty możemy przyrządzać na wiele sposobów. Możemy je gotować, grillować, robić z nich zupy i zapiekanki. Dzięki temu, że mają słodkawy smak świetnie nadają się do przygotowywania deserów, np. batatowego puddingu lub ciasta. Warto wiedzieć, że nie tylko bulwy, ale także liście batatów są jadalne.
![]()
Przepis na batatowe frytki:
Dobrze umyte, nieobrane bataty pokrój, tak jak w słupki i przełóż je do miski. Dodaj do nich grubo pokrojoną cebulę, ząbek posiekanego czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Bataty włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Smacznego!
![]()