Sernik z dynią: 350 g purée z pieczonej dyni* (polecam odmianę hokkaido lub dynię piżmową) 250 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia lub mielonego twarogu 3 jajka 100 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE Brownie: Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstaw do wystudzenia. tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Brownie: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% (ja preferuję 90%) 150 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem) 3 jajka 100 g mąki pszennej (można użyć z powodzeniem ryżowej) 😉 W przepisie specjalnie pominąłem dodatek korzennych przypraw, ponieważ chciałem, aby sernikobrownie z dynią miało piękny intensywny pomarańczowy kolor, ale jeśli macie ochotę trochę podkręcić smak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać odrobinę cynamonu oraz kardamonu, czy pokusić się o wanilię. Warstwa czekoladowa praktycznie robi się sama, do serowej zaś wystarczy zmiksować upieczoną wcześniej dynię na purée (polecam hokkaido lub piżmową ze względu na intensywny kolor) i połączyć ze zmielonym już twarogiem lub serkiem śmietankowym. Sernik z dynią: Purée z dyni zmiksuj z serkiem śmietankowym, jajkami, cukrem i skrobią ziemniaczaną za pomocą miksera lub blendera. Mam nadzieję, że nowy przepis na sernikobrownie z dynią przypadnie Wam do gustu równie mocno, co poprzednia wersja z malinami. Dodatkowo ciacho łatwo zrobić w wersji bez cukru i zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem, więc każdy kto ogranicza jego spożycie, może zajadać się nim bez większych wyrzutów sumienia. UWAGI *Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dlatego dzisiaj mam dla Was nową sezonową wersję na sernikobrownie z dynią!