Zapraszam po przepis: Składniki : Na spód : 180 g herbatników 2 łyżki ciemnego kakao 40 g masła Na masę serową : 500 g sera przynajmniej trzykrotnie zmielonego 200 g śmietanki kremówki 125 ml śmietany kwaśnej 18% 100 g ciemnej gorzkiej 75% czekolady 60 g czekolady mlecznej dobrej jakości 3 jajka L + 2 żółtka 1 budyń czekoladowy bez cukru ok 40g 25 g kakao ciemnego gorzkiego 160 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mielonego cynamonu Na mus śliwkowy : 400 śliwek najlepiej węgierek 2 łyżeczki cukru 2 goździki 125 ml -1/2 szklanki soku z świeżej pomarańczy skórka otarta z 1 całej pomarańczy 15 g żelatyny ok 3 łyżeczki ustawiamy centralnie na blaszce a następnie nalewamy wrzącej wody tak by sięgała połowy wysokości tortownicy. 3. Śliwki na mus dzielimy na pół wyjmując pestki. Dodatkowo: 1 pomarańcza 2 łyżki cukru łuska kakaowa 3 śliwki świeże figa 2 łyżki mascarpone Wykonanie : UWAGA : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Czekolady posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylewamy masę na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut .Formę Gotujemy do momentu aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, wtedy wlewamy sok i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Ciasteczka na spód umieszczamy w malakserze lub rozbijamy wałkiem, by otrzymać z nich pył. 4. Upieczony sernik zostawiamy na ok 10-15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sezon na te owoce przecież jeszcze się nie skończył, więc śliwki doskonale nadadzą charakteru każdemu wypiekowi. Dzisiaj mam dla was przepis na obłędnie czekoladowy, gładki jak aksamit, sernik zwieńczony aromatycznym lekko kwaskowym musem śliwkowym. Od końca sierpnia prowadzę dodatkowe lekcje z przedmiotów ścisłych i warsztaty z matematyki dla ósmoklasistów. Do kwaśnej śmietany dodajemy sypkie kakao a następnie mieszamy z masą serową. Czekolada pokochała cynamon, a śliwka wdała się w romans z wyrazistymi goździkami. Blog jakby zeszedł na dalszy plan, a materiał aż sam się prosi o publikację. Po przestudzeniu wyjmujemy goździki i całkość miksujemy blenderem na gładką masę.