Składniki : Na kruchy spód : 200 g mąki pszennej 1 całe jajko 10 g cukru pudru szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 100 g zimnego masła Na nadzienie: Pure dyniowe z pomarańczą: 1 duża pomarańcza 500 g pure z dyni 130 g cukru 1,5 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie możecie dodać mniej lub go pominąć) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 2 jajka 180 g mleka skondensowanego niesłodzonego kandyzowana skórka pomarańczowa Ciasto w 200 st C około 6-10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 st C 50-55 minut( do ścięcia nadzienia). Ponadto: Do dekoracji 50 g marcepanu szczypta barwniku spożywczego w kol. zielonym,pomarańczowym i kakao suszona żurawina orzechy laskowe Wykonanie : 1.Formę do tarty(u mnie 28cm) wysmarować tłuszczem i lekko obsypać mąką. 2. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. 4. Ciasto wałkujemy i delikatnie przekładamy do formy ( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Całość najlepiej jest posiekać nożem , aż do uzyskania kruszonki( lub umieścić składniki w malakserze lub robocie i pulsacyjne zmiksować) Wyjąć z piekarnika, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie usunąć obciążenie i piec kolejne 6-7 minut, lub do lekkiego zrumienienia. Na końcu wlewamy mleko skondensowane niesłodzone oraz sok z połowy pomarańczy . Jeśli o brzegi zaczną się za bardzo przypiekać ciasto przykryć folią aluminiową, uważając aby nie dotknąć nią do nadzienia. Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążyć, np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Tak przygotowane ciasto pieczmy obciążeniem około 7-8 minut.