Sałatka z komosy ryżowej i dyni z pieczonymi warzywami Ilość porcji: 2-3 Składniki: ½ szklanki komosy ryżowej ½ małej dyni hokkaido 2 małe czerwone papryki ½ średniej cukinii 2 garście jarmużu pestki z ½ granata sok z 1/2 cytryny 2-4 łyżki prażonych ziaren np. słonecznika i dyni z tego przepisu 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 3 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Ta sałatka z komosy ryżowej i dyni z pieczonymi warzywami jest idealna na sytą kolację albo lunch. W szklance mieszamy olej lniany, oliwę z pestek dyni, sól, pieprz i sok z cytryny. Dynię, paprykę i cukinię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości około 15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Średnio raz w tygodniu szykuję sobie gotowce, które trzymam w słoikach w lodówce i zużywam w ciągu tygodnia, dodając do sałatek, omletów, kasz itp. Jem na słodko, na słono i mrożę, dodaję do przetworów – po prostu wykorzystuję na wszystkie możliwe sposoby. Prosta sałatka z quinoa i dyni i o tym, jak ułatwić sobie życie Wszystkie warzywa możecie upiec wcześniej, komosę możecie ugotować również na 2-4 dni naprzód. Mieszamy wystudzone warzywa z komosą, granatem, ziarnami i jarmużem. Mieszamy go z solą, pieprzem i odrobiną oliwy.