Ogórek kiszony 2 - Boczek wędzony kilka plasterków - Cebula 2 - Czosnek 2 ząbki - Bulion 1/2 l lub woda - Sól - Pieprz - Mąka pszenna do obtaczania - Olej do smażenia Mięso podzielić na plastry rozbić i doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Położyć kawałek boczku ( ja daję niewielką ilość i tylko chudą część tylko dla smaku, ale można ułożyć kawałki boczku na całym plastrze wołowiny). Zalać wszystko gorącym bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości ok 1-1,5 h w zależności od wielkości zrazów. Obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony. Na osobnej patelni usmażyć pozostałą cebulę oraz czosnek do miękkości a następnie dodać do zrazów. dodać ćwiartkę ogórka, plasterek cebuli z jednej strony.