Liczba porcji: 12 Składniki: Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej 100 ml letniej wody Ciasto: 480 g mąki pszennej 100 ml letniego mleka lub wody 3 łyżki cukru pudru 60 g rozpuszczonego masła 1 jajko 150 g puree z dyni Hokkaido lub zwyczajnej szczypta cynamonu Dodatkowo: 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika lub gałki muszkatołowej 1 czubata łyżki masła, roztopionego Muszę Wam powiedzieć, że zapach unoszący się w całym mieszkaniu w momencie jego pieczenia jest niesamowity… Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Gdy rozczyn będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, jajko, cukier puder, rozpuszczone masło, cynamon, puree z dyni i wymieszać. Równomiernie układamy kwadraciki pionowo do keksówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Krok 1: Dynię kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy we wrzątku przez 12-15 minut (do jej miękkości). Krok 4: Ciasto wykładamy na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkujemy je na prostokąt o wymiarach 40×60 cm. Za pomocą pędzelka, rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy równomiernie mieszanką cukrową (lekko dociskamy cukier dłońmi żeby się przykleił do masła) . Krok 5: W misce mieszamy cukier, cynamon i przyprawę do piernika lub gałkę muszkatołową. W smaku przyjemnie cynamonowy, z nutką piernikową, dzięki zastosowaniu przyprawy do piernika.