Rigatoni al forno Potrzebne składniki 300 g makaronu typu rigatoni (ja użyłem razowego dlatego taki ciemny) 400 g pomidorów krojonych bez skóry 200 ml słodkiej śmietany 30% 150 g szynki gotowanej (można tez konserwowej) 5-6 sztuk pieczarek (lub kilka świeżych grzybów) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek świeżej bazylii 200 g sera żółtego (startego) 4 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka wędzona (do smaku) będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka w stylu włoskim rigatoni al forno, to nic innego jak makaron z sosem pomidorowo-śmietanowym, szynką, pomidorami i serem. Całość możecie zapiec w dużym żaroodpornym naczyniu i podzielić na talerze lub wykorzystajcie kilka małych. Dodałem pomidory z puszki razem z zalewą i pokrojoną w kostkę szynkę. W tej prostocie jest metoda i cała kuchnia włoska wg. mnie dzięki temu jest taka pyszna. Wstawiłem naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem bez przykrycia do całkowitego rozpuszczenia się sera (ok. 5-7 min). To jednak już moja fantazja, chociaż i we Włoszech często to się w niej znajduje. Co do sera – to najlepiej wykorzystać jakiś wyraźny w smaku. Ja dostałem fajne naczynka kamionkowe od mojej siostry Ani – dzięki, sprawdziły się świetnie. Dzięki niemu też jest drobna modyfikacja w składzie. Nie gotujemy do miękkości ale staramy się by wyszedł al dente, więc trzeba pilnować. Proste składniki, świeże zioła i mamy przepis na pyszne danie. Ja też użyłem świeżych grzybów, ale spokojnie mogą to być pieczarki. Grzyby pokroiłem w kawałki, nie muszą być drobno. A przepis wstawiony i przygotowany na życzenie mojego przyjaciela Daniela.