Grzybki piernikowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki Ciasto: 6 łyżek miodu 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki masła 1 jajko szczypta soli Lukier: 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru trochę wody kilka kropel ekstraktu z wanilii 1 łyżka kakao Z drugiej połowy robimy nóżki tworząc wałeczki o średnicy ok. 2 cm i owijając je papierem do pieczenia, zawijając papier z węższej strony jak cukierek. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Te powieszone mogą skamienieć jeśli za długo będą wisiały ale szansa na to mała bo pewnie znikną jeszcze zanim święta nastaną. Jednak warto się pomęczyć bo efekt nieziemski, a świetnie się prezentują na choince. W kapeluszach od spodu końcówka noża lub łyżeczką wycinamy otwory na wpasowanie nóżek. Mąkę mieszamy z sodą robimy zagłębienie i wlewamy w nie jeszcze ciepły miód. Maczamy węższe strony nóżek w lukrze i łączymy z kapeluszami. Radze sprawdzić czy kapelusze nie są już upieczone ciut wcześniej i najwyżej je wyjąć i dopiec nóżki dalej. Dodajemy cukier, przyprawę do piernika, masło, jajko i sól i wyrabiamy ręka na gładką masę. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem spłaszczając formując kapelusze. Możemy dodatkowo końce nóżek otoczyć w maku będzie efekt ziemi. Bardzo ładny, a dodatkowo smaczny element dekoracyjny na wigilijnym i świątecznym stole. Smarujemy lub maczamy całe nóżki i spody kapeluszy w lukrze.