jęczmienną Składniki na zupę grzybową z kaszą 100 g suszonych prawdziwków 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka 2-3 łyżki kaszy krakowskiej lub innej drobnej kaszy na przykład jęczmiennej perłowej sól 100 ml śmietany natka pietruszki można dodać ok. 200 g świeżych prawdziwków Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną, idealna na chłodne jesienne dni, gotowa! Kaszę krakowską gotuje się podobnie jak kaszę perłową, biorąc 2 szklanki wody lub mleka na 1 szklankę kaszy. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków jest pełna leśnego aromatu, a dodatek kaszy sprawia, że jest naprawdę sycąca. Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. W tym czasie w niewielkiej ilości wody przygotowujemy wywar jarzynowy z liściem laurowym i zielem angielskim. WARTO WIEDZIEĆ: Kasza krakowska to drobna kaszka robiona z gryki, podobnie jak tradycyjna kasza gryczana. Zupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą Kasza krakowska była dobrze znana naszym przodkom, później została nieco zapomniana, ale na szczęście ponownie wraca do kulinarnych łask.