przepis inspirowany: French Guy Cooking Brioche - niesamowicie miękkie maślane pieczywo Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [500 g] ► drożdże [20 g świeżych] ► cukier [50 g / 1/4 szklanki] ► mleko [200 ml/ 200 g / niepełna szklanka] ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► jajka [2 sztuki] Niektóre przepisy na brioszki wymagają składników z kosmosu lub tuzina jajek – chciałam mieć przepis, który jestem w stanie zrobić w każdej chwili, z garści składników, które mam w domu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki i ułożyć je obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), w międzyczasie bułeczki jeszcze raz wyrosną. Dobry przepis na brioche w przepiśniku to początek wielu wspaniałych dań. Idealny na śniadanie, z konfiturą lub miodem, idealny do francuskich tostów, a nawet do wytrawnych kanapek i burgerów. Nieprzyzwoicie miękkie, delikatne, maślane pieczywo, które rozpływa się w ustach. Do mąki wlać płynne drożdże, mleko w temperaturze pokojowej i wbić jajka. Przed wstawieniem do piekarnika, posmarować wierzch mlekiem, śmietanką, jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka lub roztopionym masłem.