Kurczak Piccata Drukuj przepis Składniki ► pierś z kurczaka [1 sztuka/ ok. 250-300 g] ► mąka pszenna [2 łyżki] ► masło klarowane [2 łyżki] ► śmietanka 30% [50 g / 5 łyżek] ► kapary w zalewie [2 łyżki] ► białe wytrawne wino [125 ml / 1/2 szklanki] Dodatkowo: ► sól i pieprz do smaku ► opcjonalnie świeża pietruszka do posypania Przygotowanie Pierś pokroić na cienkie plastry (jak na kotlety do panierowania) i delikatnie rozbić tłuczkiem. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć kotlety na złoty kolor, ok.2-3 minuty z każdej strony. Soczysta pierś z kurczaka w kremowym sosie na bazie białego wina z cytryną i kaparami. Kurczaka można podawać z makaronem (jak na zdjęciu), ryżem lub kaszą, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem. Takie danie smakuje idealnie z makaronem, ale równie dobrze można je podać z ryżem czy świeżą bagietką. Klasycznie sos robi się jedynie na bazie masła, ja jednak podrzucam Wam dzisiaj moją ulubioną modyfikację z odrobiną słodkiej śmietanki. W tym momencie należy spróbować sosu i ewentualnie doprawić do smaku (solą, pieprzem lub większą ilością soku z cytryny).