Pod przykryciem przecież ładnie wyrasta, to czego by nie wykonać w taki sposób smażonego ciasta?!Składniki takie same jak na małą formę do pieczenia, przygotowanie też niczym się nie różni, jedynie etap końcowy znajduję się na patelni pod przykrywką, a nie w piekarniku. W zasadzie mam mikrofalówkę z funkcją pieczenia i jak w przypadku mięsa się sprawdza, tak na ciasto jeszcze jakoś się nie zdecydowałam. Z racji, że nie posiadam w nowym mieszkaniu jeszcze dużego piekarnika, a koleżanka miała zachciankę na ciasto do kawy wpadłam na pomysł, by wykonać je w nieco inny sposób. ▪ dosłodzić wedle uznania▪ łyżeczka tłuszczu do smażenia*składniki w temperaturze pokojowej▪ 50 g gorzkiej czekolady▪ płatki migdałów lub inna dekoracja1. ▪ 1 łyżka kakao▪ 150 ml mleka (u mnie 1.5%)*▪ łyżeczka proszku do pieczenia▪ 2 łyżki oleju Musi odbywać się przepływ powietrza, inaczej ciasto może się spalić albo urosnąć za bardzo a po zdjęciu pokrywy opaść na placek, a tego nie chcemy oczywiście.(patelnia 24 cm) Ten sposób świetnie sprawdza się właśnie w takich sytuacjach, gdy nie posiadamy piekarnika, a co jeszcze ciekawe-smażenie naszego ciasta trwa tylko 30 minut. Po tym czasie za pomocą talerza (nakładamy talerz i przewracamy patelnie) wykładamy ciasto i z powrotem na patelnie smażymy drugą stronę przez kolejne 10 minut. ▪ 2 jabłka▪ 3 jajka*▪ 200 g mąki (ja dałam gryczaną i owsianą bez glutenu) Przykrywamy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem (zalecam taką przykrywkę z dziurką) przez ok.20 minut.