Bezglutenowa tarta z morelami i ricottą

Sylwia
Ciasta
11.10.2019 10:49
Bezglutenowa tarta z morelami i ricottą

Składniki na formę 26cm Ciasto 125 g zimnego masła 240g mąki bez glutenu np 100 g mąki ryżowej 40 g mąki kukurydzianej 60 g mąki owsianej bez glutenu 40 g mąki z tapioki 1 jajko (rozmiar M) wanilia np 1 cukier, 1 łyżeczka pasty lub ziarna z 1 laski 50 g erytrytolu lub innego słodzika Masa 700-800 g moreli 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 250 g serka ricotta 1 jajko 120 g cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do woreczka lub owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę lub zamrażalki na około 30 minut. W tym czasie serek ricotta wymieszać z jajkiem i pozostałym cukrem (50g). To jej dodałam najwięcej a nie mąki owsianej, tak jak to robiłam do tej pory (np tarta z rabarbarem i truskawkami). Przełożyć do miski, dodać 70g cukru, wymieszać i odstawić na bok. Następnie przykryć folią aluminiową, obciążyć (np suchą fasolą) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na spodzie rozłożyć serek ricotta a nie niego delikatnie, łyżka po łyżce morele. Ciasto włożyć do piekarnika i piec jeszcze 40 minut w 180 stopniach, grzanie góra dół. Ciasto jest wręcz idealnie, nie kruszy się za bardzo a jednocześnie nie jest twarde. Bezglutenowa tarta z morelami i ricottą To dosyć szybkie i proste ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowa-tarta-z-morelami-i-ricotta/