Drukuj przepis Składniki ► ricotta [250 g / 1 opakowanie] ► jajka [2 sztuki] ► parmezan [1/4 szklanki / 3 czubate łyżki] ► mąka [3 czubate łyżki] ► proszek do pieczenia [1 płaska łyżeczka] ► zioła [ok. 3 łyżki / u mnie po 1 łyżce siekanego koperku, pietruszki i szczypiorku] Dodatkowo ► sól [1 płaska łyżeczka] ► woda [ok. 3 łyżki] ► czosnek granulowany [1 płaska łyżeczka] – opcjonalnie ► olej do smażenia Przygotowanie W miseczce wymieszać wszystkie składniki za pomocą widelca. Świetnie sprawdzą się tu zioła mrożone, więc można wysmażyć je o każdej porze roku i przy okazji zużyć ten koperek z dna zamrażalnika :) Z czym podawać? Gotowe placuszki podawać solo, jako danie wegetariańskie lub jako ciekawy dodatek do obiadu np. gulaszu czy pieczonych mięs. Ziołowe placuszki z ricottą to wytrawna wersja klasycznych placków z tym włoskim serem, podawanych zwykle na słodko. Placuszki idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie z sosem jogurtowym, czosnkowym lub tatarskim. Można je podać z gulaszem, pieczonym mięsem, a nawet jako dodatek do zupy np. ogórkowej. To idealne, sycące wegetariańskie danie, ale też bardzo ciekawy dodatek do dania głównego, np. do gulaszu, zamiast placków ziemniaczanych.