Rożki z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem

Ewa
Przekąski
10.10.2019 10:20
Rożki z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem

Zrobię jeszcze nie raz i Wam też polecam:) 1 op. ciasta francuskiego xl Nadzienie: 1 i 1/2 szklanki wody 5-6 łyżek mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki serka kremowego (dałam 1 dużą łyżkę śmietankowego serka Twój Smak) Jako, że wszystkie składniki na rożki miałam w domu, nie było się nad czym zastanawiać – zabrałam się do przygotowań. W zastępstwie oprószyłam je cukrem pudrem – minimalnie pomogło;) Mój mąż stwierdził, że widziałby tam jeszcze rodzynki i myślę, że mógłby to być fajny pomysł. Po czasie zorientowałam się, że rożki miały być jeszcze potraktowane polewą… totalnie o niej zapomniałam. Przepis ten wypatrzyłam na blogu u Izy i nadzienie to tak mnie zaciekawiło, że wiedziałam, iż prędzej czy później z niego skorzystam. Powiem Wam, że takie na zimno (kiedy dodatkowo jeszcze zmiękły i ładniej się kroiły) wyglądały i smakowały mi duuuuuużo bardziej. Zdjęcie rożków robione było bezpośrednio po wyjęciu ich z piekarnika, wówczas dosyć mocno się one kruszyły. cukru kilka kropli soku z cytryny Do rondelka wsypujemy mleko w proszku, zalewamy go wodą i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Okazja nadarzyła się prędzej niż przypuszczałam, gdyż zachciało nam się CZEGOŚ pysznego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Nadzienie okazało się być niezwykle ciekawe, wręcz intrygujące … Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy go na kwadraty (u mnie 8 sztuk).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/10/10/rozki-z-ciasta-francuskiego-z-pysznym-nadzieniem/