Wyszło pysznie! Dyniowe latte Składniki Pumpkin Spice Latte - 1 łyżeczka kawa z cykorii lub instant espresso albo kubek prawdziwej kawy - 1 miarka peptydy kolagenowe - 1 miarka olej MCT w proszku - 15 ml gęste mleko kokosowe - 2 łyżki puree z dyni pieczonej - ½ łyżeczki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol lub kilka kropli stewii w płynie (opcjonalnie) - 1 szczypta przyprawa do piernika lub cynamonu Niektórzy zalecają przygotowanie dyniowego sosu z mleka kokosowego, puree z dyni i keto słodzidła (erytrytol lub stewia powinny się dobrze sprawdzić) z dodatkiem wspomnianej przyprawy. Bita śmietana z mleka kokosowego - 250 ml mleko kokosowe (ja użyłam Real Thai) - 15 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol - ½ – 1 łyżeczki żelatyna Kawa kuloodporna + dynia = najlepsze keto dyniowe latte Żeby było bardziej keto, kawę zrobiłam w wersji kuloodpornej, czyli z peptydami kolagenowymi oraz olejem MCT. Ja tym razem działałam spontanicznie i nie byłam w posiadaniu puszki mleka kokosowego w lodówce, co prawie zniweczyło mój plan dodania bitej śmietany kokosowej na wierzch… Bita śmietana z mleka kokosowego - Z 250 ml mleka kokosowego odlać 50 ml do garnuszka. A na sam początek niewinny napój z udziałem dyni, czyli keto dyniowe latte (Pumpkin Spice Latte). No i kluczowa informacja – keto dyniowa latte smakuje najlepiej z bitą śmietaną na wierzchu. Jest to nic innego, jak mleczna kawa połączona z musem z dyni oraz miksem korzennych przypraw. 😮 Tak więc muszę albo obejść się smakiem albo zakasać rękawy i zabrać się do roboty przygotowując keto dyniowe latte we własnym zakresie. Osobiście jestem wielką miłośniczką Pumpkin Spice Latte, jednak nie mam możliwości raczenia się nią we wspomnianej sieciówce ze względu na olbrzymią zawartość węglowodanów. Jeśli korzystasz z gotowej zaparzonej kawy, to po prostu zblenduj ją z pozostałymi składnikami. Można ją uzyskać ze stałej części mleka kokosowego w puszce schłodzonego przez min. 12 h w lodówce). 🙂 Jeśli – tak, jak ja – nie spożywasz nabiału, to spieszę donieść, że świetna bita śmietana wychodzi także ze śmietanki kokosowej. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu. Taką dyniową miksturę można przez jakiś czas przechowywać w lodówce i dolewać do kawy zawsze, kiedy najdzie nas na to ochota. Muszę przyznać, że efekt jest – jak widać na zdjęciach – zaskakująco dobry. Jak podaje sama firma na swojej stronie internetowej, napój w rozmiarze średnim (grande) to 52 g węglowodanów! Nie poddałam się jednak i wypróbowałam kawę z ubitym mlekiem kokosowym. Dyniowa latte w wersji lowcarb Na wstępie kilka informacji praktycznych. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu.