PONIEDZIAŁEK: SOCZEWICA Z KOMOSĄ I PIECZONYMI WARZYWAMI

Agnieszka
Sałatki
07.10.2019 10:32
PONIEDZIAŁEK: SOCZEWICA Z KOMOSĄ I PIECZONYMI WARZYWAMI

Liczba porcji: 2-3 Składniki: 1 szklanka soczewicy całej 1/2 szklanki komosy 1/2 główki kalafiora 1/2 główki brokuła 1 mały batat 1 czerwona cebula 1 mała kalarepka 1 mały pęczek rzodkiewek 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oleju 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Dresing 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Do małego zamykanego słoiczka wlej 1 łyżkę octu balsamicznego, dodaj łyżeczkę miodu, 2 łyżki oleju, zakręć i mocno potrząśnij, aż do połączenia składników. Kalafiora i brokuła pokrój w różyczki, batata w kostkę, kalarepkę w słupki, rzodkiewki w plastry, a cebulę w piórka. Doprowadź wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Przełóż na nią warzywa, polej 3 łyżkami oleju, posyp oregano i tymiankiem. Zdrowa i pyszna sałatka z soczewicy z dodatkiem komosy oraz pieczonym kalafiorem, brokułem, batatem, kalarepką, rzodkiewką i czerwoną cebulą. Podawaj na ciepło lub na zimno. Krok 2 W międzyczasie ugotuj soczewicę i komosę. Jeśli warzywa zaczną za bardzo się przypalać, zmniejsz temperaturę. Przełóż do garnka, zalej 400 mln zimnej wody (niepełne 2 szklanki). Koniecznie sprawdź też przepis na słodko-kwaśny kalafior adobo. Odkryj i odcedź wodę jeśli została w garnku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-soczewica-z-komosa-i-pieczonymi-warzywami/