Jeśli zupa z kapusty trafia w Twoje gusta, spróbuj totalnie odjechanego kapuśniaku z pieczonej, czerwonej kapusty🙂 Składniki: 1/3 średniej główki kapusty drobno posiekanej 1 średni ziemniak pokrojony w kostkę 1 mała cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 łyżka oleju 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub w ostateczności wody Skórki od parmezanu – im więcej tym lepiej Szklanka ugotowanego pęczaku Garść nasion słonecznika Posiekana zielenina – koper, pietruszka Zupa z kapusty najlepiej smakuje, gdy jest zrobiona na dobrym bulionie warzywnym lub mięsnym, ale na samej wodzie też jest ok. Dodaj do kapusty pokrojony w kostkę ziemniak, rąbki parmezanu, zalej całość bulionem lub wodą, przykryj i gotuj 30 minut. Zupa z kapusty i parmezanu ma charakter i super smak, który zapewnia tajemniczy składnik: rąbki parmezanu. Krok 2 Zdejmij zupę z palnika, przestudź, wyciągnij rąbki parmezanu i przy pomocy ręcznego robota zmiksuj zupę na gładki krem. Liczba porcji: 2 Zupa z kapusty i pęczaku jest tradycyjnym daniem północnych regionów kuchni włoskiej, przygotowywanym jesienią i zimą. Zupa z kapusty to rodzaj kapuśniaku tylko zrobimy ze świeżej kapusty. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, a następnie wysyp na niego posiekana cebulę. Potrawa jest lekka, bo zawiera tylko ugotowaną, świeżą kapustę, zagęszczoną ziemniakami oraz sycącą, co zapewnia gotowany pęczak. Tajemniczym składnikiem jest parmezan, a właściwe to co z niego zostało.