A czeho potrzebujesz, aby upiec sernik z soloną wanilią? spód 150 g herbatników 80 g stopionego masła szczypta soli masa serowa 800 g tłustego twarogu dwukrotnie mielonego 400 g półtłustego twarogu dwukrotnie mielonego 5 jajek ziarenka wanilii z całej laski niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny odważna szczypta soli Masę serową przełóż na herbatnikowy spód, wyrównaj wierzch, aby nie było na nim pęcherzyków powietrza. Piecz w tej temperaturze przez 30 min, a następnie kolejne 30-40min w 170C. Nie chciałam, aby był pełen różnorodnych składników, lecz przeciwnie – zawierał ich jak najmniej, aby móc podkreślić ich walor. Wykonanie spód Herbatniki zblenduj na “piasek, dodaj stopione masło i taką masą wylep tortownicę 21cm wyłożoną papierem do pieczenia. Dla przełamania wanilii w twarogu dodałam odrobinę soku ze świeżej cytryny. Oba rodzaje twarogu zmiel dwukrotnie, przełóż do misy miksera, dodaj cukier i miksuj na średnich obrotach. Z laski wanilii wydrąż końcówką ostrego noża wszystkie ziarenka, dodaj do miksowanej masy. I wtedy właśnie postanowiłam, że mój nowy smak sernika będzie zawierał w sobie sól. Na myśl przyszło mi mocno czekoladowe brownie z solonym karmelem…