No jak zapewne wiecie, kaczka nie należy do zbyt dużych ptaków, stąd takie jedno małe udko może okazać się niewystarczające - zwłaszcza, gdy szykujecie obiad dla lubego ;) - 3 kacze udka - 2 jabłka - 3 figi - oliwa z oliwek - sól, pieprz, słodka papryka - majeranek, tymianek, rozmaryn - 2 łyżeczki miodu - 1 łyżka masła Kacze udka natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Nie trzeba dodawać tłuszczu - kaczka sama w sobie jest tłusta i usmaży się w swoim własnym tłuszczu. Kaczkę wyjąć z lodówki i obsmażyć na złoto z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Zastanawiacie się pewnie, skoro składniki podane są na 2 porcje, dlaczego widnieją 3 udka zamiast dwóch? Kaczka w połączeniu z jabłkami i słodkimi figami wypadła znakomicie. Każdy kawałek posmarować najpierw miodem, a następnie rozłożyć na nich wiórki masła. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasiennie i pokroić w ósemki.