Składniki na dużą blachę: - 400 g mąki - 300 ml ciepłej wody - 3/4 opakowania drożdży instatnt - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 6 łyżek oliwy - 3 figi - 70 g sera plesniowego - 1/2 czerwonej cebuli - gałązki rozmarynu Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Gdzieś pomiędzy tym przyplątało się jakieś przeziębienie i wolne wieczory wolałam spędzić z herbatą w ręku i pod kocem niż z burzą mózgów przed laptopem. dlatego, póki trwa sezon na figi, łapcie świetny przepis na focaccię z nią w roli głównej. Na wierzchu rozłożyć figi, cebulę i ser, delikatnie wciskając je w ciasto. Figi pokroić w plastry a ser pleśniowy w kostkę. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości ciasta (około 1 godzinę). Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozłożyć (najlepiej palcami, wcześniej zanurzonymi w mące).