Zasmakowała zwłaszcza mojej siostrze, która nie przepada za sosem pomidorowym 😉 Pizza z ziemniakami i prosciutto składniki na dwie pizze Skadniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki (plus trochę do podsypania) 135 ml wody 4 g suszonych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka cukru sól Dodatki: 3-4 średnie ziemniaki około 2 łyżek oliwy z oliwek 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano 4-5 plasterków prosciutto Na początku przesiewamy mąkę. W tym czasie 1-2 razy należy je odgazować, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza. Brak sosu pomidorowego sprawia, że pizza z ziemniakami i prosciutto, jest lekka, pyszna i nietypowa. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę. Pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Jedno z najlepszych połączeń, jakie jadłam na pizzy. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły. Pod koniec wyrastania ciasta, kroimy ziemniaki na bardzo cieniutkie talarki.