😀 Składniki 200 g herbatników pełnoziarnistych łyżka kakao 100 g rozpuszczonego masła 250 g mascarpone 400 ml śmietanki 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych – PRZEPIS) 80 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 20 g deserowej czekolady do dekoracji: 3 batoniki Kinder Bueno (najlepiej jeśli są w trzech różnych smakach – klasyczny, biały i deserowy), tarta czekolada deserowa Liczba porcji: forma do tarty o śednicy 26 cm 8-10 porcji Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 520-600 Białko: 6-8 g Tłuszcze: 40-50 g Węglowodany: 29-37 g Przygotowanie Herbatniki rozkruszamy na drobno w malakserze. Bardzo się cieszę, że blog spotkał się z tak pozytywnym odzewem i mam nadzieję, że moje przepisy wiele osób zainspirowały do wymyślania nowych potraw, łączenia smaków i zachęciło do gotowania. W mojej głowie roi się mnóstwo pomysłów i planów, a jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej, to zachęcam do zapisania się do newslettera (możesz to zrobić TUTAJ). Wszystkim Czytelnikom, zarówno tym okazjonalnym, jak i częstym gościom, bardzo bardzo bardzo dziękuję za wsparcie i za to, że tu zaglądacie i korzystacie z tego, co tutaj się dzieje. Można również przed pokrojeniem zostawić tartę w temperaturze pokojowej na kilka minut, aby spód odrobinę zmiękł i łatwiej się kroił. Pierwszy kawałek może być problematyczny i jest duże prawdopodobieństwo, że się rozleci podczas próby krojenia w zwykłej foremce. Tartę wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby krem stężał. Tymczasem… Urodziny nie mogą obyć się przecież bez czegoś słodkiego, więc będzie oczywiście kolejny przepis. Już nie wyobrażam sobie życia bez Analizy Smaku i codziennego gotowania oraz wymyślania nowych przepisów. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy powierzchnię. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy również do mascarpone.