Przepis na: Tapenada – pasta z zielonych oliwek Składniki: - 200 g zielonych oliwek (np. zielone oliwki serem pleśniowym Fragata Stovit) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki świeżej bazylii - kilka kropli soku z cytryny - szczypta pieprzu ziołowego - opcjonalnie 1 ząbek czosnku - opcjonalnie 1 łyżka sera pleśniowego Tapenada z zielonych oliwek Tapenada z zielonych oliwek to pyszna przekąska imprezowa, którą można przygotować w kilka minut. To pasta z zielonych oliwek, której głównymi składnikami są wydrylowane oliwki, a także oliwa z oliwek. Do wyższej miski dodajemy oliwki bez pestek, czosnek, oliwę z oliwek, świeże listki bazylii, sok z cytryny, ser pleśniowy, a także szczyptę pieprzu. Świetnie wygląda i równie dobrze smakuje np. na bagietce 🙂 Przed podaniem najlepiej odstawić naszą pastę z zielonych oliwek do lodówki na 30 min.