Pyszny sernik z malinową pianką

Ewa
Ciasta
28.09.2019 15:47
Pyszny sernik z malinową pianką

Sernik: 500 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń) 500 g serka mascarpone skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru 5 jajek + 2 żółtka Mus malinowy: 800 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 5-6 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g białej czekolady 1-2 łyżki słodkiej śmietanki Gdy poprzednim razem go upiekłam, zrobiłam mu zdjęcie, ale nie byłam do końca zadowolona z efektu – jak jednak można zauważyć kolor samej pianki zależy od malin jakich użyjemy – tu przy takich samych proporcjach, masa wyszła zdecydowanie ciemniejsza:) Jeśli macie jakieś zdjęcia przygotowanych potraw, podrzućcie mi je na [email protected] z przyjemnością utworzę na blogu Galerię Potraw 🙂 Wyszedł przepyszny i śmiem twierdzić, że to jeden z lepszych serników z owocami jakie dane mi było próbować. Wierzch dekorujemy polewą z roztopionej z 1-2 łyżkami kremówki czekoladą oraz malinami i listkami mięty. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku przez następne 20 minut, po czym odstawiamy w chłodne miejsce (sernik nabierze właściwej konsystencji po całkowitym wystudzeniu). W międzyczasie z zamrażalki wyjmujemy 500 g malin. Jestem przekonana, że gdy tylko go spróbujecie, pokochacie ten sernik do tego stopnia, że będziecie robić go nawet bez malinowej pianki. Do misy miksera przekładamy twaróg, mascarpone, skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne, ale i bez okazji warto sobie dogodzić takim smakiem. Mieszamy razem z cukrem wanilinowym. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej, przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Łączymy z musem malinowym, miksujemy do połączenia się składników. Ten blog nie byłby taki sam bez Was <3 To Wy dajecie mi kopa do dalszych działań, to Wy mnie napędzacie. Podgrzaną, płynną żelatynę łączymy z 1 łyżką musu malinowego, energicznie mieszamy. Ten czas przeleciał tak szybko, że aż trudno mi w to uwierzyć 🙂 Mam nadzieję, że wypróbowane przepisy sprawiają, że macie ochotę tutaj wrócić i testować kolejne dania. Gdy się rozmrożą, miksujemy je na gładki mus. Chciałabym by jeszcze przez wiele lat był to mój sposób na życie. Następnie dodajemy jajka oraz żółtka, miksujemy po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Cieszę się ogromnie, że odwiedza mnie Was tak dużo.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/09/28/pyszny-sernik-z-malinowa-pianka/