Uważam, że jest to jeden z lepszych pomysłów na obiad do wykorzystania na weekend 🙂 Składniki na sos boloński: – 2 łyżki oliwy – 2 cebule – 5 łodyg selera naciowego – 1 duża marchew – 200g wędzonego boczku – 1000g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1,5 szklanki wina białego, wytrawnego – 2 szklanki bulionu – 6 łyżek koncentratu pomidorowego – 1000g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: – 4 łyżki masła – 3 łyżki mąki – 650ml mleka – szczypta gałki muszkatołowej – sól Całość przesuwamy na bok i partiami podsmażamy mięso, aż się zetnie i staramy się je jak najbardziej rozdrobnić (gdy pierwsza część mięsa się zetnie, mieszamy ją z warzywami i boczkiem, przesuwamy na bok i dokładamy kolejną partię). Dodatkowo: – około 16 płatów lasagne – 100g parmezanu SOS BOLOGNESE: Seler naciowy i marchewkę drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. Na dnie układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a na nich rozprowadzamy warstwę sosu bolońskiego, następnie warstwę sosu beszamelowego i posypujemy parmezanem. W dużym garnku lub patelni (ewentualnie na dwóch patelniach) na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Wydawać by się mogło, że przygotowanie lasagne jest czasochłonne, lecz tylko samo przygotowanie sosów zajmuje trochę czasu, cała reszta trwa dosłownie chwilę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Obsmażamy, przesuwamy na bok i dokładamy pokrojony w kostkę boczek. Uwielbiam naleśniki zapiekane z tym sosem, makaron, czy makaron naleśnikowy z sosem bolognese. SOS BESZAMELOWY: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając.