Rolada dyniowa

Ciasta
27.09.2019 10:51
Rolada dyniowa

1/2 – 3/4 szklanki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości dyni) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2/3 szklanki dyniowego puree Składniki na nadzienie: 300 g twarogu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru pudru Suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól wymieszać w misce. Składniki na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 3 jajka (wielkość L) Jajka z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii oraz puree z dyni i zmiksować do połączenia się składników. Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość dyniowych wypieków, bo mam dziś dla Was przepis na pyszną dyniową roladę z serowo-śmietankowym nadzieniem : ) Powoli dodać wymieszane suche składniki i wymieszać silikonową szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Jeszcze gorące ostrożnie wyjąć z blachy, przełożyć na blat i zwinąć roladę od jednego krótszego brzegu do drugiego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/dyniowa-rolada/