Figi zapiekane z serem pleśniowym - przepis składniki figi -2 szt na osobę 1/ 2 łyżeczki oliwy z oliwek na każdą figę 1/ 2 łyżeczki octu balsamicznego na każdą figę po 2 igiełki świeżego rozmarynu na każdą figę ( opcjonalnie) mała gałązka rozmarynu po małym kawałku stiltona ( lub innego sera pleśniowego ) na figę syrop klonowy do polania przygotowanie I nie są to figi z makiem, tylko figi z serem pleśniowym. Przeciąć na cztery części, od strony ogonka, ale tak aby fig do końca nie rozkroić. Do polania upieczonych fig podałam syrop klonowy - każdy może użyć tyle ile mu pasuje. Polecam, zapiekajcie póki są figi ;)Piekarnik nagrzać do 200 st C. Figi umyć, osuszyć. Figi lekko rozchylić, do każdej wlać oliwę i ocet, włożyć igiełki rozmarynu. Ale do zapieczenia fig możecie użyć dowolnego, ulubionego pleśniowego sera. Do środka każdej włożyć kawałek sera i ponownie wstawić naczynie do piekarnika.