PONIEDZIAŁEK: TORTILLA ZE SZPARAGAMI

Agnieszka
Zapiekanki
14.05.2019 8:32
PONIEDZIAŁEK: TORTILLA ZE SZPARAGAMI

Czymś zupełnie innym jest tortilla espanola, albo tortilla de patatas, nazywana w Ameryce Południowej tortilla de papas – to bardzo popularne w Hiszpanii danie, rodzaj omletu, zrobionego na bazie jajek i ziemniaków. Tortille ze szparagami zrobiliśmy inspirując się blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku 100 g sera feta 1/2 łyżeczki soli Umyj i osusz papryki, przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut aż skórka zacznie się przypiekać na czarno. Sposób przyrządzania jest następujący: trzeba najpierw podsmażyć ziemniaki, potem wylać na nie jajeczną masę, podsmażyć, przewrócić na drugą stronę i dokończyć smażenia wierzchniej warstwy. Wyjmij papryki z piekarnika i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika lub woreczka foliowego i dokładnie zamknij na 10 minut. Słowo tortilla kojarzy się głównie z miękkim plackiem z pszenicy, w który można zawijać rozmaite farsze. My dodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzecz innych, miękkich warzyw jak groszek, cukinia, fasola szparagowa. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie sucha, danie jest gotowe. Trzeba mieć trochę umiejętności, żeby poradzić sobie z daniem, szczególnie na etapie odwracania placka do czego potrzebny jest płaski talerz i zręczność. Jeśli przykleją się do niej grudki ciasta, wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut. Po tym czasie wyjmij papryki, zdejmij z nich skórkę, wykrój gniazdo nasienne i wyrzuć a miąższ pokrój w kostkę. Włóż je d garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut. Placek jest pieczony, a nie smażony, nie trzeba go odwracać i w ogóle zawracać sobie nim głowy. Krok 2 Na 10 minut przed końcem pieczenia papryk, umyj i osusz ziemniaki. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Ostrym nożem pokrój je razem ze skórką na cieknie plastry. Wygląda jak okrągły placek, bo też słowo tortilla pochodzi od rzeczownika torta, czyli ciasto/placek. Liczba porcji: 4 Tortilla ze szparagami, paprykami i fetą Tortilla ze szparagami ładnie wygląda i smakuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-tortilla-ze-szparagami/