Krok 2 W międzyczasie przygotuj dresing: połącz 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki ze startą skórką z całej cytryny, startą skórką z całej pomarańczy, 2 łyżkami posiekanych kaparów, 2 startymi ząbkami czosnku, posiekaną zieleniną, szczyptą oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego i kilkoma łyżkami oliwy, tyle żeby połączyć wszystkie składniki. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 2 łyżki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej Sól i pieprz Dresing 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki Starta skórka z całej pomarańczy 2 łyżki kaparów 2 starte ząbki czosnku Kilka łyżek posiekanej drobno zieleniny (najlepsza byłaby mieszanka pietruszki, bazylii i mięty, ale sama pietruszka też wystarczy) Krok 4 Wyjmij kurczaka z maślankowej kąpieli, obetrzyj ręcznikiem z nadmiaru marynaty i przełóż do misy z jajkami. Kurczak milanese – ten przepis jest dowodem na to, że proste panierowane kotlety z kurczaka mogą zamienić się w wykwintne danie. Liczba porcji: 2-3 Kurczak milanese czyli po mediolańsku Kurczak milanese to nic innego, jak panierowane kotlety z kurczaka. Wyciągaj polędwiczki z worka, otrząśnij z nadmiaru panierki i smaż na średnim ogniu. Niestety nie jest to przyprawa wszędzie dostępna (choć my ją kupiliśmy w jednej z najbardziej znanych sieci dyskontów), ale warto jej poszukać, bo ma wspaniały smak i dymny aromat. Możliwe wiec, że od dawna robicie kurczaka po mediolańsku nawet o tym nie wiedząc 🙂 Nasza propozycja to lekko przekręcony przepis na panierowane filety. Usmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak. Jeśli nie uda Wam się znaleźć wędzonej papryki po prostu użyjcie papryki słodkiej. Następnie przełóż mięso do worka z bułką tartą. Starta skórka z całej cytryny