Składniki jakie będą nam potrzebne: – 3 jajka – ½ czerwonej papryki – ½ cebuli – 50 g chudej szynki – 3 pieczarki – olej do smażenia – sól, pieprz – ½ łyżeczki kurkumy Paprykę, pieczarki, cebulę, szynkę kroimy w kostkę. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. Większość z nas na weekendy wybiera naleśniki, gofry, jajecznicę ale omlety także są wspaniałe. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Chrupiące warzywa otulone w kołderce z jajek, cóż można chcieć więcej by zacząć smacznie i zdrowo dzień. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie. Dzieci pokochają to kolorowe połączenie dobroci, więc jest to świetny wybór na weekendowe śniadanie! Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Rozpocznijmy dzień od omletu z szynką i warzywami. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock