A dla osób chorych na celiaklię mogą stanowić back-up plan – zawsze możecie mieć przy sobie swój chlebek 😉 Przepis na nie przygotowałam do Magazynu Kocioł, w którego najnowszym numerze znajdziecie całe mnóstwo inspiracji na dania z gryką. Możecie podać je np. z pesto z liści rzodkiewki z tego przepisu, albo pesto pietruszkowym, a może z hummusem?. Świetnie sprawdzą się jako przekąski na przyjęcie, posmarowane ulubioną pastą kanapkową z sezonowymi warzywami – akurat na jeden kęs. Można z niej zrobić niemal wszystko to, co z pszennej, a na dodatek mu cudowny, korzenny, lekko orzechowy smak i aromat. Nadadza się również na slodko, posmarowane masłem orzechowym – położcie na to koniecznie ulubione owoce (banany, kiwi, truskawki..). Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z pastą pietruszkową z hummusem i warzywami. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 30 małych placuszków Składniki: 2 łyżki lnu mielonego + 50 ml wody 170 ml wody 3 łyżki oleju 130 g mąki gryczanej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki octu jabłkowego sól, pieprz Przygotowanie: W wersji na szybko przydadzą się te proste placuszki gryczane – zamiennik chleba!