ŚRODA: DOMOWE GNOCCHI Z BOCZNIAKAMI

Agnieszka
Obiad
18.09.2019 10:08
ŚRODA: DOMOWE GNOCCHI Z BOCZNIAKAMI

0,5 kg ziemniaków (najlepiej małych, szybciej się ugotują) ½ szklanki mąki plus mąka do podsypania stolnicy 1 jajko 150 g boczniaków 4 łyżki masła Kilka łyżek tartego parmezanu Sól Przygotowanie: Krok 1 Umyj ziemniaki, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-20 minut). Weź jedną kluseczkę, delikatnie oprósz mąką, połóż na zębach widelca, dociśnij do nich kluseczkę dość mocno kciukiem, tak żeby kluseczka rozpłaszczyła się, a następnie zroluj ją w wałeczek, z odciśniętym wzorkiem na zewnętrznej stronie. Liczba porcji: 2 Jak zrobić domowe gnocchi Domowe gnocchi, miękkie ziemniaczane kluseczki, to jedno z tych dań, które robi się nie według przepisu, ale na wyczucie. Kiedy będziesz rolować kluseczki na widelcu, też oprósz je mąką (zobacz na filmiku jak zrobić domowe gnocchi z charakterystycznym wzrokiem). Spróbuj innych naszych przepisów na domowe gnocchi: Domowe gnocchi ze słodkich ziemniaków Domowe gnocchi z serem ricotta Składniki: Przełóż ziemniaki na podsypany mąką blat, rozpłaszcz na placek, posyp mąką (1/2 szklanki). Odcedź, ostudź, obierz ze skórki, przepuść przez praskę do ziemniaków, lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub bardzo dokładnie ubij tłuczkiem do ziemniaków. I kolejna uwaga: nie zagniataj ciasta na domowe gnocchi zbyt długo, tyle tylko, żeby połączyć składniki. Dodaj do nich pozostałe 2 łyżki masła, a gdy się roztopi przełóż na patelnię gnocchi. Nie wyrabiaj ciasta długo, tyle tylko, żeby ziemniaki połączyły się z mąką i jajkiem. Ziemniaki najlepiej jest też upiec ziemniaki w skórkach, gdyż wtedy zawierają mniej wody i kluseczki z nich są lekkie i mięciutkie. Smaż na średnim ogniu aż gnocchi delikatnie się podpiecze. Generalnie chodzi o to, żeby ciasto w środku było lekkie, kremowe, z wierzchu może być obsypane mąką. Generalnie ciasto powinno być wilgotne, bo to daje gwarancję, że kluseczki nie staną się twarde po ugotowaniu jak kamień. Poza wszystkim, domowe gniocchy najlepiej zrobić po prostu z ziemniaków z wczorajszego obiadu. Kiedy będziesz toczyć wałeczki, z których wytniesz gnocchi, też podsypuj je mąką. Krok 3 Uformuj ciasto w kulę i pokrój nożem na plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzić, bo ciasto w środku musi być wilgotne i miękkie. Mąką ułatwia pracę, ciasto nie klei się do rąk. Pieczenie jednak wymaga czasu – co najmniej godzina, dlatego można pójść na skróty i ziemniaki ugotować. Przede wszystkim sypcie mąkę z umiarem do ziemniaków i dosypujcie sukcesywnie, jeśli ciasto będzie zbyt kleiste. Gotuj do momentu aż gnocchi wypłynął na powierzchnię. Generalnie, zamiast sypać mąkę centralnie do ciasta, warto właśnie delikatnie podsypywać stolnicę mąką, lub ciasto podczas pracy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/sroda-domowe-gnocchi-z-boczniakami/