Ciasto a'la tiramisu :)

Ewelina
Ciasta
09.06.2014 11:46
Ciasto a'la tiramisu :)

Przepis

Witajcie :)) Dziś na tą straszliwą pogodę, proponuję pyszne ciacho, które rozpływa się dosłownie w ustach. Jakaś zachciewajka mi przyszła na coś w stylu tiramisu, koleżanka z byłej pracy kiedyś przyniosła tort, który był przepyszny. Podobny był właśnie do ciasta, które zrobiłam. Żeby nie było tak słodko to zrobiłam ciasto ciemne i jasne, przełożyłam śmietaną ubitą z dodatkiem serka mascarpone i na wierch polewa kajmakowa :) Oj powiem Wam, że rozpusta w biały dzień :) Ciasto ciemne to to samo co w placku Jamajka, a jasne to biszkopt z 3 jajek. Miłego dnia życzę :) Blaszka 23x33 cm.

Składniki ciasto ciemne:

5 dużych jajek

1 szklanka cukru

1 budyń czekoladowy bez cukru

1 łyżeczka octu

2 łyżki kakao

1 szklanka mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku, budyń i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (ja nasmarowałam margaryną i posypałam mąką). Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Ciasto jasne:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka octu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ocet, po jednym żółtku i na koniec obie mąki wymieszane ze sobą i proszkiem do pieczenia. Przekładamy do blaszki, pieczemy w 180 stopniach około 20 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.

Masa:

500 ml śmietany 30%

250 g serka mascarpone

1/2 puszki kajmaku

50 g masła

2 łyżki cukru pudru

kakao

Śmietanę ubijamy, do ubitej dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ubijamy jeszcze do momentu połączenia się składników.

Masło ubijamy z kajmakiem.

Dodatkowo:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1/2 kubka wrzątku

2 łyżki likieru amaretto

Kawę zaparzamy w 1/2 kubka wrzącej wody, dodajemy likier i ponczujemy zimną każdy biszkopt.

Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne - połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto jasne - druga połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto ciemne - kajmak i posypujemy kakao