STRGONOW Z BOCZNIAKÓW Z MAKARONEM ŻYTNIM

Agnieszka
Makarony
13.09.2019 9:05
STRGONOW Z BOCZNIAKÓW Z MAKARONEM ŻYTNIM

Przepis wzorowany na rachelkhoo.com Składniki: 200 g boczniaków 1 cebula drobno posiekana 2 łyżki masła 200 ml jogurtu greckiego (około szklanki) 1 łyżka przecieru poidorowego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka słodkiej papryki Garść suszonych pomidorków, najlepiej domowej roboty (przepis poniżej) 2 łyżki drobno siekanej pietruszki Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła, następnie, kiedy się zapieni, wysyp na nie posiekaną drobno cebulę, zamieszaj i smaż 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Makaron żytni, zdrowy, ale… I ostatnia uwaga: do sosu dodaliśmy makaron co samo w sobie może podpadać pod przestępstwo ścigane przez prokuraturę, bo beuf strogonow podaje się co najwyżej z jakościowym pieczywem. Krok 3 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (makaron żytni gotuje się krócej niż pszenny), odcedź i dodaj do sosu. Jeśli go nie jedliście to kilka słów o nim: makaron żytni jest zdrowy i sycący, ale znacząco różni się od kuzyna zrobionego z pszenicy. Tak właśnie zrobiliśmy z przepisem na beuf strogonow (właściwie storganow) popularnym na całym świecie, wykwintnym daniem z najlepszej wołowiny i śmietany. Pod koniec miej oko na pomidorki, czy nie zaczynają się przypalać – jeśli tak to sprawdź czy są już ususzone. Tu uwaga, jeśli również użyjecie jogurtu, nie wlewajcie go na rozgrzaną patelnię, bo się zetnie, jak dobry nastrój po obejrzeniu telewizyjnych wiadomości. Boczniaki pokrój drobno w paski , lub porwij rękami i dodaj do cebuli, posól, podkręć temperaturę i smaż, mieszając, aż grzyby się przyrumienią (około 5 minut). Ale na tym nie koniec: to nie jest zwykły makaron, a makron żytni. Podnieś temperaturę i podgrzewaj sos na wolnym ogniu przez kilka minut aż stanie się kremowy i wchłonie wszystkie smaki. Nie jest to makaron, w którym dzieci zakochają się od pierwszego kęsa. Jak zrobić suszone pomidory Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem przecięciem do góry. Nie po to, żeby się ich trzymać ściśle jak dekalogu, ale żeby je łamać, przekręcać i robić po swojemu. Krok 2 Radykalnie zmniejsz temperaturę, dodaj łyżkę musztardy dijon, przecieru pomidorowego, łyżeczkę słodkiej papryki i posiekane w paski suszone pomidorki. Nie jest słodki i ma inną teksturę: jest twardszy, brakuje mu elastyczności krewniaka i, co tu mówić, jest bardziej tekturowy. Tu znowu uwaga: pomidorki są kwaskowe, jogurt też i w konsekwencji sos też ma kwaskową nutę. Jeśli taki smak Wam nie odpowiada, zrezygnujcie z pomidorków, albo użyjcie słodkiej śmietany dla zrównoważenia smaków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/piatek-strgonoff-z-boczniakow-z-makaronem-zytnim/