Domowe bułeczki śniadaniowe możesz zrobić z jasnej mąki, ale świetnie z tym przepisem sprawdzają się bułki z ciemnej oraz żytniej mąki. Składnikiem spulchniającym jest tu soda – w niewielkiej ilości – która w połączeniu z jogurtem (możesz też użyć maślanki lub kefiru) sprawia, że ciasto ładnie rośnie. Składniki: 360 ml mąki (około 200 g), plus mąka do podsypania 8 łyżek jogurtu 4 łyżki mleka, plus łyżka do posmarowania bułek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli Posypka: sezam, czarnuszka, mak, płatki owsiane – to co lubisz! Przygotowanie: Ale nie przejmuj się, po upieczeniu bułeczki bez drożdży pięknie wyrosną, będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ważna wskazówka Ciasto na domowe bułeczki śniadaniowe nie jest tak elastyczne, jak ciasto drożdżowe. W razie problemów z formowaniem bułeczek śniadaniowych (ciasto jest wilgotne i lepiące), zwilż dłonie olejem, co pozwoli nadać ciastu odpowiedni kształt. Błyskawiczne, domowe bułeczki śniadaniowe naprawdę można mieć na stole w ciągu 25-30 minut. W obecnej sytuacji ważne jest to, że można je zrobić bez drożdży, które trudno kupić w sklepie. Przepis pochodzi z bloga Yummytummyaarthi.com Wypróbuj także nasz przepis na błyskawiczną pizzę do zrobienia w 10 minut! Liczba porcji: 4 bułeczki wielkości kajzerek Wypróbuj też nasz śniadaniowy HIT – Jajko zapiekane w awokado Zobacz też 18 pomysłów na to, co zrobić z kaszy! Bułeczki śniadaniowe według tego przepisu upiecze każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy bułek nie piekł. Sprawdź też koniecznie przepis na muffiny z czerstwych bułek. Oprósz dłonie mąką i z każdej ćwiartki uformuj zgrabne bułeczki. Nie chodź do sklepu po świeże pieczywo – zrób je rano w domu. Robi się go bardzo szybko, na poczekaniu i zrobi go każdy, kto nigdy wcześniej ciasta nie robił. Krok 5 Posmaruj bułeczki mlekiem, posyp z wierzchu wybraną posypką i wstaw do piekarnika. Tak jest też z błyskawicznymi bułeczkami śniadaniowymi.