Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 240 g mąki pszennej 240 g mąki żytniej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 68 g cukru 25 g świeżych drożdży mleko do pomalowania bułeczek cukier puder Nadzienie: ok. 350 g borówek amerykańskich brązowy cukier cynamon Wykonanie: Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego placka układamy borówki, dajemy szczyptę cukru i cynamonu i bardzo dokładnie zaklejamy, formując z ciasta bułeczkę. Sezon na borówki trwa zdecydowanie dłużej, niż na jagody, więc możemy się nimi cieszyć w letnim czasie prawie bez końca. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Na zakończenie pięknego i upalnego lata mam dla Was pyszny przepis, który jest małą odmianą dla naszych klasycznych jagodzianek. Powiem Wam, że drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi są idealnym zamiennikiem dla tradycyjnych bułeczek z jagodami. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie malujemy je mlekiem.