Test tego robota już być może widzieliście na moim YouTube, a jeśli jeszcze nie mieliście okazji to gorąco zachęcam zachęcam do obejrzenia całości, na końcu przepisu wklejam Wam okno z tym video 🙂 Jeśli lubicie włoskie dania i makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami RISOTTO Z KREWETKAMI Przygotowanie: 40 minut Ilość porcji: 2 porcje Składniki: – 200 g ryżu do risotto – pół cebuli lub 2 szalotki – 100-150 g obranych krewetek – 150 ml białego wytrawnego wina – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 l bulionu warzywnego dobrej jakości – pół szklanki tartego parmezanu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie: Krewetki przygotuj, w razie potrzeby obierz (możesz zostawić same ogonki lub obrać całkowicie). Kiedyś dość rzadko sięgałam po dania typu risotto, głównie ze względy na to, że podczas przygotowania trzeba trochę postać przy patelni i pomieszać danie. Kolejną porcję (około 100-150 ml) powinno dodać się wtedy, kiedy ryż wchłonie już cały płyn na patelni. W risotto konieczny jest dobry parmezan, dobry najlepiej domowy bulion, ryż dedykowany do risotto. Jakich dodatków do risotto użyć – przede wszystkim najwyższej jakości. Ma do tego mieszadła, które same mieszają moje danie w tempie jakie wskażę, ideał jak dla mnie, szczególnie przy przygotowaniu risotto. Teraz zaczyna się czas w którym co jakiś czas będziesz dodawać płynów do ryżu, najpierw wina a później bulionu. Całość trwa około 30 minut, musisz spróbować czy Twój ryż jest już odpowiednio miękki i doprawić potrawę jeśli tego wymaga. Robot ma genialne rozwiązanie w postaci płytki indykcyjnej pod misą robota, co rozszerza mi wykorzystanie go przy gotowaniu wielu potraw.