Grochówka z kiełbasą

Jolanta
Zupy
05.09.2019 9:22
Grochówka z kiełbasą

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną kiełbasę i chwilę razem podsmażamy, doprawiamy papryką, pieprzem i majerankiem, chwilę smażymy dodajemy kilka łyżek wody z garnka, rozprowadzamy po patelni, aby wszystkie smaki z patelni przeniknęły do płynu i wszystko wlewamy do garnka z zupą. Grochówka to zupa z grochu całego lub łuskanego, żółtego lub zielonego, przeważnie na mięsie lub boczku z dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy z dodatkiem majeranku. Składniki 1 szklanka grochu suszonego łuskanego ok. 150 g boczku wędzonego 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera – 1/4 całości 4 ziemniaki 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, papryka ostra, majeranek 2 łyżki oleju Piotrek najbardziej lubi gotować grochówkę z grochu niełuskanego podobnie jak to robi z wigilijną kapustą z grochem. Groch niełuskany wymaga moczenia przez całą noc, ja wolę grochówkę z grochu łuskanego, gdyż taką zupę grochową przygotowuje się o wiele szybciej, a smak jest taki sam. Najczęściej grochówkę gotuję na mięsie np. polecam też przepis na Grochówkę na żeberkach. Mieszając smażymy przez ok. 5 minut, przekładamy do garnka z grochem. Zmniejszamy ogień, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy bez pokrywki przez około 45 minut (groch ma się częściowo rozpaść i rozgotować). Następnego groch odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (kilka centymetrów ponad poziom grochu), dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/zupy/grochowka-kielbasa/