Składniki na 2 porcje: 1 pęczek pietruszki 1 banan 1 jabłko/nektarynka/brzoskwinia sok z cytryny około 1 szklanki maślanki kawłeczek imbiru zmielone siemię lniane Przygotowanie: - natkę pietruszki dokładnie opłukać, oberwać grube łodyżki i odrzucić - owoce obrać ze skóry, podzielić na mniejsze cząstki - przygotowane składniki zmiksować do pożądanej konsystencji - podawć zaraz po zmiksowaniu ze zmielonym siemieniem lnianym SMACZNEGO ! Zawiera o wiele więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, spora dawka chlorofilu ma nieocenione właściwości oczyszczające, ponadto żelazo dlatego powinna znaleźć się w diecie osób zmagających się z anemią. W naszej rodzimej kuchni niewiele jest przepisów na wykorzystanie pęczka zielonej natki pietruszki, raczej używany jest jak lekarstwo do posypywania gotowych potraw. Następny przepis pochodzi z kuchni arabskiej, to tabbuleh, po przepis zapraszam tutaj.