Ryż zapiekany z jabłkami Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 25 min Łącznie: 45 min Składniki: Masa ryżowa: 3 saszetki ryżu białego (3x100g) 2 szklanki mleka 2 szklanki wody szczypta cynamonu 1/3 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki cukru Masa jabłkowa: 1-1,5 kg jabłek 2-3 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 350 g serka homogenizowanego waniliowego 30 g cukru waniliowego Gdy będzie wrzało, wtedy dodajemy trzy saszetki ryżu (każda po 100g), cukier (4 łyżki), cynamon (szczypta) oraz wanilię (np. 1/3 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią). W lecie, gdy apetyt jest zdecydowanie mniejszy niż w zimie, wtedy ten ryż występuje w formie obiadu, a z reguły to mój pomysł na pyszny deser. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), cynamon (1/2 łyżeczki) oraz wyciśnięty sok z cytryny (1-2 łyżki). Zapiekany ryż z jabłkami jest mocno cynamonowy, a dodatkowo zapieczony waniliowy serek homogenizowany na wierzchu smakuje rewelacyjnie. Krok 1 W średniej wielkości garnku zagotowujemy mleko (2 szklanki) wraz z wodą (2 szklanki). Z kolei wierzch polecam posmarować warstwą serka homogenizowanego waniliowego lub śmietany 18% wymieszanej z cukrem wanilinowym i np. cynamonem. Krok 7 Na wierzch nakładamy serek homogenizowany (350 g) wymieszany z cukrem wanilinowym (30 g). Wtedy z masy jabłkowej wyparuje spora ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu i wystygnięciu deseru, będzie można go kroić w równe kawałki (jak ciastko). Przed Wami pomysł na jarski obiad – ryż zapiekany z jabłkami! Co do jabłek to proponuję je zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podprażyć je w garnku na suchej patelni. Poniżej znajduje się dokładny przepis na ryż zapiekany z jabłkami. Zaraz po racuchach drożdżowych z jabłkami czy naleśnikach z serem. Krok 3 Jabłka (1-1,5 kg) obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli masz bardzo słodkie jabłka to nie trzeba ich później dosładzać).