Przepis na: Lasagne bolognese Łącznie: 80 min Składniki: Sos bolognese: 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 łodygi selera naciowego 1 większa marchewka 500 g mielonego mięsa wołowego (np. łopatki) 200 ml czerwonego wina wytrawnego np. CiuCiu Bachus Rosso Piceno 2016 ze sklepu Winayo 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g) Sos bolognese: W nieprzywierającym garnku lub większej patelni zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól i czarny pieprz Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 500 ml mleka odrobina soli i pierzu szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: 1 większe opakowanie makaronów lasagne 100 g starej mozzarelli Wykonanie: Dostałam ostatnio pytanie od jednej czytelniczki odnośnie przepisu na lasagne i doszłam do wniosku, że już w sumie od dawna za mną chodziła, więc muszę ją koniecznie wykonać. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, po chwili wlewamy koncentrat pomidorowy, oraz passatę pomidorową. Sos beszamelowy: W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez 3 minuty ciągle mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje. Smarujemy ją masłem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a następnie nakładamy 1/5 sosu, posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut . Z tej okazji powstała moja kolejna propozycja na kolację we dwoje. Tym razem nie na słodko, ale bardziej wytrawnie. Jak dawno nie jadłam lasagne bolognese…