Do przygotowania lecza będziemy potrzebowali: Duży garnek o pojemności około 5 L 1 mały kalafior lub ½ dużego (około 600 g) 1 kg pomidorów około 1 kg papryki czerwonej około 300 g cebuli około 1 kg cukinii około 600 g dobrej kiełbasy (ja użyłam swojskiej) duży pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku ½ szklanki wody (około 150 ml) 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Link do filmiku z przepisem na: W tym czasie, na patelni podsmażam kiełbasę przez kilka minut, tak żeby się zrumieniła. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję podsmażoną kiełbasę dodaję tymianek, lubczyk, czosnek, natkę pietruszki, dokładnie mieszam i duszę jeszcze pod przykryciem około 5 minut. Po 15 minutach dodaję cukinię, pomidory, kalafior, doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, dodaję ziele angielskie, listki laurowe, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 20 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając. Następnie do cebuli dodaję paprykę, dodaję wodę i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowanie lecza – najlepiej jest użyć garnka o pojemności około 5 L: W garnku rozgrzewam olej i smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Leczo z cukinią i kalafiorem Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na leczo: Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie, kilkucentymetrowe paseczki.