Będzie do sprawdzenia następnym razem 🙂 250 g mąki 120 g masła 1/2 cytryny 1 jajko + 1 żółtko 350 g sera ricotta 50 g tartego parmezanu 1-2 ząbki czosnku 1 duża cukinia kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz Przesianą mąkę siekamy razem z zimnym masłem. No i oto ona 🙂 Prawda, że wygląda pięknie? Jestem bardzo zadowolona z ciasta – dobrze się wałkowało, ładnie się upiekło i wyszło bardzo smaczne. Dodajemy szczyptę soli, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżki lodowatej wody oraz 1 jajko. Serek ricotta łączymy z połową parmezanu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żółtkiem oraz kilkoma listkami bazylii. Gotowe ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut. Jedyne zastrzeżenia (choć takie tyci-tyci) miałam do siebie, że nie doprawiłam mocniej nadzienia serowego. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 170 stopni i tartę zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Cukinię lubię w każdej postaci, więc tutaj nie mogłoby być inaczej.