Składniki na szybkie ciasto z owocami na maślance: - 3 szklanki mąki (400 g) - 1,5 szklanki cukru (300 g) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - szklanka maślanki (250 ml) - 2/3 szklanki oleju (200 ml) - 3 jajka - 600 g owoców (dałam brzoskwinie i śliwki) Szybkie ciasto z owocami na maślance jest bardzo proste do zrobienia, nie wymaga użycia miksera i wystarczy poświęcić jakieś 15 minut, aby je przygotować. Ciasto wychodzi puszyste, mięciutkie i wilgotne, a do tego ładnie wyrasta mimo dużej ilości owoców (które opadają na dno w trakcie pieczenia). Zobacz przepisy na inne ciasta z owocami: Puszyste Ciasto Z Truskawkami W lecie, kiedy mamy pod dostatkiem owoców z ogrodu, często je przygotowuję. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego maślankę i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 30×23 cm). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku około 40 min w trybie górnej i dolnej grzałki. Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi i mieszamy łyżką, aż powstanie gładka masa.