Składniki na około 12 sztuk: Naleśniki: 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki szczypta soli Farsz: ok 400 g pieczarek cebula 200 g sera żółtego sól, pieprz ziołowy, papryka ostra Sos: 2 łyżki masła łyżka mąki około 100 ml śmietany 30% pół szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny) pęczek kopru kurkuma, sol, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Naleśniki z farszem z pieczarek i żółtego sera, polane sosem koperkowym na śmietanie to wyśmienite danie na obiad. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać. Ja zawsze smażę trochę więcej naleśników, które można podać również np. z dżemem na kolację. Na naleśniki nakładamy po kopiastej łyżce farszu i zawijamy w ruloniki. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Myślę, że naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym zasmakują nawet wybrednym podniebieniom. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.