Flaczki z boczniaków po warszawsku to nasza wariacja na temat jednego z najbardziej polskich dań: flaczków zaciągniętych zasmażką z wkładką w postaci solidnego pulpeta. Pulpety - 1/2 szklanki gotowanego pęczaku - 100 g mielonego kurczaka lub indyka - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 1 łyżka majonezu - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki pieprzu - 2 łyżki mąki - 2 łyżki oleju Przygotowanie: Słoik świetnie nadaje się do zamrażania, jest wygodny w transporcie i jedzenie z niego daje niemałą frajdę. Flaczki z boczniaków Co do pulpetów, my zrobiliśmy je z kaszy i mielonego mięsa, bo flaczki są elementem menu opartego o pęczak i zawiera m.in. hamburgery z pęczaku. Ale jeśli zrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański. Łatwe Liczba porcji: 2 Flaczki po warszawsku są daniem kultowym, niezwykle polskim, jednym z nielicznych, które z dawnych czasów przetrwały do dzisiaj. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz pulpety i smaż na złoty kolor z każdej strony. Smaż na dość dobrze rozgrzanym oleju żeby pulpety ładnie się przysmażyły, były zwarte i nie rozpadły się potem w zupie. Składniki: Flaczki - 500 g boczniaków - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - Mamy kawałek selera korzeniowego - Mała cebula - Łyżka przecieru pomidorowego - 4 szklanki rosołu lub wody - Liść laurowy - Łyżeczka suszonego majeranku - Szczypta imbiru - Szczypta gałki muszkatołowej - Sól i pieprz Jeszcze do niedawna można je było kupić na Różycu, czyli placu Różyckiego na warszawskiej Pradze, gdzie przez dekady istniało wspaniałe targowisko. Możecie jednak utoczyć pulpeciki tylko z mięsa, albo wykorzystać jakieś pulpety zalegające w zamrażalniku. W słoiku, a jakże. Nasze flaczki z boczniaków też zapakowaliśmy do hermetycznie zamykanych słoików. Następnie zmiksuj całość na dość gładką masę – mogą w niej pozostać ziarenka pęczaku. Pokrój boczniaki na cienkie paski w poprzek blaszek (wtedy faktycznie przypominają flaczki). Jest to potrawa typu street food, oryginalnie sprzedawana na ulicy, w słoikach, do szybkiej konsumpcji. Dodaj do cebuli posiekane warzywa, grzyby, zamieszaj i duś na wolnym ogniu przez 5 minut. Polecamy Wam flaczki z boczniaków, bo to danie proste do zrobienia, smaczne i zdrowe. Zalej bulionem lub wodą, dodaj liść laurowy, gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.